Vandrarhem med friluftsliv i skogen

Det finns många sätt att njuta av friluftsliv och natur i Sverige. För att komma riktigt nära och få uppleva stillheten är det härligt att bo mitt i naturen. Det första man tänker på är kanske att tälta, men numera finns ett något bekvämare sätt att övernatta som ändå ger känslan av att vara ett med naturen. Mitt inne i skogen i Bergslagen finns ett vandrarhem där man övernattar i små kojor, s.k. kolarkojor. Vandrarhemmet heter Kolarbyn Eco Lodge och har varken el, rinnande vatten, toaletter eller spisar. Här lever man primitivt med minsta möjliga ekologiska fotavtryck.

 

Kolarkojorna är byggda av trästockar och täckta med mossa och växter utanpå. De ser nästan ut som hobbitarnas bostäder i Sagan om Ringen. Inuti är kojorna, trots sin enkelhet, ombonade. Längs väggarna finns två träbritsar, utrustade med liggunderlag, trasmattor och fårskinnsfällar. Golvet är täckt av sten och längst in i kojan finns en eldstad med skorsten ut genom taket, samt möjlighet att tända levande ljus. Kolarkojorna är inte uppbyggda bara för turisternas skull utan de var faktiskt riktiga övernattningsbostäder för gamla tiders kolare som arbetade i skogen med att håll en kolmila brinnande för att tillverka träkol. Varje år bygger en lokal förening faktiskt upp en riktig kolmila i Kolarbyn bara för att hålla den gamla traditionen vid liv och för att minnas de kolare som bidrog till Bergslagens och Sveriges industriella framgång. Milan döps enligt tradition efter en kvinna som betytt mycket för någon eller några av männen som byggt kolmilan.

 

Mat tar man med sig, eller så tar man för sig i det lilla skafferiet i kolarbyn. Här finns kokredskap som kastruller och stekpannor och matvaror som ägg, juice, kaffe, kryddor, lök, konserver, högpastöriserad mjölk, mjöl m.m. som tål rumstemperatur, samt även färskvatten. Tar man det sista färskvattnet i dunken går man till en naturlig källa i närheten och fyller på av färskt, rent grundvatten. Utedass finns i närheten av diskplatsen vid en liten bäck. I kolarbyn finns eldstäder att grilla på, eller varför inte laga pannkakor över öppen eld?

Det går även att köpa färdiga middagskorgar om man inte vill ha besvär med att laga mat utan bara vill ägna sig åt friluftsaktiviteter.

Aktiviteter

Kolarbyn erbjuder inga större grönytor eftersom det ligger i en skog men man kan låna en kanot eller kajak och paddla i den närliggande Skärsjön där man kan gå i land på en egen klippa, en liten skogsstrand eller ett lite mer iordninggjort bad med gräsmattor och sand.

Man kan elda i bastun som flyter på vattnet och därefter ta ett dopp i den klara skogssjöns mjuka vatten. I sjön finns näckrosor och skräddare som går på vattnet plus många vackra trollsländor att beundra.

Är det säsong kan man plocka färsk svamp och tillaga över elden, eller varför inte leta blåbär att ha på pannkakor? Att bara ta en lång skogspromenad i tystnad gör underverk för själen.