Skräck i skog och mark

De flesta av oss älskar att vara ute i naturen och njuter av den friska skogsluften och känslan av frihet. Skogen i dagsljus är en fantastisk plats med lummiga gläntor som badar i sol och små pittoreska stigar över stockar och stenar. Man kan slå sig ner vid en liten bäck och lyssna på den porlande strömmen. Men om natten förändras den där idylliska känslan och Jungs resonemang om skräckens inbyggda arketyper gör sig påmind.

 

Farorna lurar i skogens mörker

Många vana friluftsmänniskor, som mer än gärna både campar och tältar i vildmarkens avlägsna skogar, har kanske gjort upp med rädslan när mörkret sakta sänker sig över träd och mark. Men en del måste nog lugna den skenande pulsen, krama sovsäcken lite extra och ha koll på var ficklampan är. Rädslan för vad som kan dölja sig i mörkret är djupt mänsklig och hänger ihop med människans utveckling och kamp för att överleva. Denna rädsla är naturlig och handlar om att vara rädd för det okända.

Skräck och utsatthet

Skräckfilmsgenren är gjord för att livnära sig på människors rädsla för det okända. Utsattheten i en mörk skog om natten är ett välkänt tema som har genomsyrat otaliga filmer genom åren. En hel del forskare menar dessutom att det är nyttigt att se på skräckfilm eftersom det tränar kroppen inför en skrämmande upplevelse i verkligheten genom adrenalinpåslag och flyktkänslor. Den typ av skräckfilm som skrämmer allra mest är den realistiska som skiljer sig från den övernaturliga varianten. Skogen är en omtyckt skådeplats och utgör ofta även rekvisita i några av de mest skrämmande filmer som någonsin gjorts.

Våld och död i The Forest

Det kan vara en god idé att besöka Distriktstandvården innan man tittar på The Forest som släpptes 2015. Filmen innebär nämligen en dryga två timmar lång sejour med spända käkar och extremt nagelbitande. Den unga kvinnan Sara åker till den japanska skogen Aokigahara för att leta efter sin tvillingsyster. Hit kommer människor som vill begå självmord och skogen är full av vålnader. Filmen bygger dessutom på verkliga händelser.

Skogsövernattning i Ruin Me

2017 släpptes skräckfilmen Ruin Me där huvudpersonen Alexandra övertalas att följa med pojkvännen på en “Slasher Sleepout”. Detta visar sig vara ett skräckregisserat campingäventyr i skogen där deltagarna måste skriva på avtal att de har gått med på allt som händer dem. Snart blir dock det roliga dödligt allvar.

Skogen som skådeplats

Det finns gott om kända skräckfilmer som lever på vår rädsla för att vistas i skogen om natten. The Blair Witch Project från 1999 är en psykologisk skräckfilm i skogsmiljö där tre ungdomar ska spela in en dokumentärfilm om en häxlegend. Cabin Fever från 2002 handlar om en grupp ungdomar som åker ut till en avlägsen stuga i den amerikanska vildmarken för att fira sin studentexamen. Eden Lake från 2008 skrämmer slag på vem som helst när ett ungt par som campar i skogen råkar ut för gäng mordiska ungdomar. Vågar du promenera i skogen om natten?