Sveriges bästa vandringsleder

Vandring har länge varit en populär friluftsaktivitet, men speciellt de senaste åren har allt fler fått upp ögonen för denna motionsform. Det är ett utmärkt sätt att kombinera motion med vackra naturupplevelser och det är en skonsam träningsform med många hälsofördelar, bland annat ökad fettförbränning och minskad stressnivå. Det är en friluftsaktivitet som passar alla eftersom det finns många olika typer av vandringsleder. Coronapandemin har gjort att allt fler svenskar är ute i naturen eftersom smittorisken är låg där. Detta i kombination med den begränsade möjligheten att resa utomlands har gjort att intresset för att vandra i Sverige har ökat stort. Här kan du läsa mer om några av de bästa vandringslederna i Sverige.

Kungsleden

Kungsleden anses vara en av världens vackraste vandringsleder. Den magiskt vackra sträckan går genom fjällnatur och förbi Sveriges högsta berg Kebnekaise. Sträckan mellan Abisko och Hemavan är 400 kilometer och det krävs att du har rätt klädsel och utrustning för denna typ av vandring. Ordentliga fritidsbyxor av hög kvalitet, vandringskängor och hatt är nödvändigt. För vandring på sommaren kan det vara bra att välja skalbyxor eller lätta modeller av stretchbyxor. Hos ITAB outdoor hittar du massor av funktionella fritidsbyxor och annan klädsel som passar för vandringen.

Höga Kustenleden

Höga Kustenleden är en annan otroligt vacker vandringsled. Den 130 kilometer långa leden går från Hornöberget till Varvsberget i Örnsköldsvik. Leden är uppdelad i 13 etapper vilket gör att du kan vandra hela leden eller en viss sträcka. Leden är populär för dagsutflykter även för barnfamiljer. Tack vare allemansrätten kan alla ta del av vackra naturupplevelser runt om i Sverige.

Bohusleden

Bohusleden är 370 kilometer lång och går från Lindome till Strömstad. Här passerar du vacker skog och vildmarksområden. Leden går bland annat igenom naturreservaten Svartedalen och Herrestadsfjället.