Naturnära fritidsboende

För många är längtan till naturen stor, det kan vara en chans att komma ifrån vardagens stress, lyssna på fåglarna och ha naturen utanför fönstret. Att leva enkelt och energisnålt med lite färre prylar än vanligt hemma i stan. En oas av lugn och ro. För många är lösningen ett fritidshus eller en sommarstuga.

Att tänka på först

Innan du bestämmer dig för att hyra eller köpa ett fritidsboende är det vissa saker du behöver fundera över. Vilka bekvämligheter ska det finnas? Vill du ha el, avlopp, vatten? Måste det finnas internet och tv? Runt om i landet finns ett stort antal hus som saknar både el och avlopp, och brunnen kanske sinar på sommaren. Kan du leva med ett utedass eller att ha med dig vatten i dunkar och laga maten på stormkök? Hur ska du ladda mobilen?

Att leva helt utan el och andra anslutningar kallas att leva off grid. Det blir en livsstil och kräver ett lite annat levnadssätt än vad de flesta är vana vid.

Vill du istället ha ett fungerande fritidshus med minsta möjliga krångel är det bra att i alla fall vara ansluten till elnätet. Utan el i stugan kan semestern bli en mardröm för barnen eller för den som även vill ha lugn och ro att arbeta ostört med sin dator.

En plats att andas ut

Fritidsboendet blir en plats att andas ut och varva ner, och oftast med naturen omkring. Det kan vara åkermark och kossor men ändå inte i stan, men det kan också vara det där flera hundra år gamla torpet ute i skogen. Tänk dig en promenad en tidig morgon för att se rådjuren beta i gläntan, eller sitta en kväll och lyssna på hur skogens nattliv vaknar till liv. Att spendera tid i naturen minskar risken för depressioner och du håller dig friskare och gladare. Alla kan behöva komma bort från vardagen ibland.

Pyssla på semestern

Fritidshuset behöver inte bara handla om att komma bort ifrån stan, utan även att titta närmare på naturen omkring sig. Med fritidshuset följer ju en tomt, och den kan användas till många spännande naturprojekt. Att bygga ett insektshotell kan vara roligt att göra tillsammans med barnen, och utan insekter, inga blommor eller några äpplen eller körsbär på träden. Att bygga en grillplats med vindskydd kan vara en annan rolig aktivitet att göra med barn eller barnbarn.

Ett fritidshus kan vara lösningen på mycket, särskilt för den som har samma plats att komma tillbaka till för att slappna av och njuta av naturen.