Så många fördelar med att vara ute i naturen

Att vara i naturen är något som många sätter högt upp på sin prioriteringslista. Det är inte så konstigt när vi har den natur vi har i Sverige. Vi har stora skogar, fjäll, sjöar och berg även om de inte är så höga. En fun fact är att den bergskedja som går igenom Sverige heter Skanderna, med Kebnekaise såklart som den högsta toppen. Att fler och fler får upp ögonen för att nyttja vår svenska natur märks inte minst på hur vi väljer att ta vara på våra semestrar. Förr så var det absolut vanligaste att åka utomlands men “hemester” eller “svemester” börjar bli allt vanligare. Alltså att stanna hemma eller i alla fall i Sverige under semestern.

Mer populärt att stanna hemma

2020 var ett konstigt år på många sätt och därför är det kanske inte så konstigt att 9 av 10 svenskar i en undersökning svarade att de skulle stanna hemma under semestern men trenden var tydlig redan innan corona slog till. Året innan var det runt 60 % som svarade att de tänkte stanna hemma under semestern, så utan pandemin är det fortfarande majoriteten som väljer Sverige över utlandet.

Friluftsliv som semester eller livsstil

När många stannar i Sverige så väljer en stor del att se Sverige och vår natur. Friluftsliv är ett brett begrepp och innefattar allt som har med naturen att göra. Men de flesta av oss tänker nog på vandring, tält och sovsäck, vilket såklart är en stor del av upplevelsen. Definitionen av vad friluftsliv är skiljer sig åt lite men den gängse uppfattningen är att det ska vara att uppehålla sig i naturen utan några krav. Att bara strosa omkring och få en känsla av välbefinnande. Naturvårdsverket arbetar för att friluftsliv ska vara tillgängligt för alla.