Laga mat i det fria

Sverige är ett land med mycket natur att utforska, från djupa skogar och höga berg till öppna fält och stränder. Tack vare allemansrätten kan vi i Sverige uppleva naturen mycket mer än vad som är möjligt i andra länder. Vi kan plocka svamp och bär, vandra, tälta och elda nästan vart vi vill. Så för den som gillar friluftsliv finns det alla möjligheter till en långhelg i naturen. Men då behövs det mat.

Mat för vandringen

Ju mer fysiskt aktiv du är desto mer kommer du behöva äta. Utan ordentligt med mat och vätska i kroppen finns det en stor risk för att svimma vid större ansträngningar så se alltid till att ha med dig ordentligt med näring för din vandring. Du behöver få i dig ungefär 2 liter vatten om dagen och ungefär 2500 kalorier, mer om du varit väldigt aktiv och svettats mycket. I Sverige har vi många rena vattendrag att dricka ur och det går att plocka av naturen för att äta, men ska du vara ute en längre period är det viktigt att du packar med dig ordentligt med mat.

Stormkök och öppen eld

Så länge du är försiktig och det inte råder allmänt eldningsförbud så får du elda utomhus. Många vandringsstråk har rastplatser där det går att elda säkert, men med rätt förberedelser kan du elda även ute i naturen. Med ett stormkök är det ännu lättare att kontrollera elden och du kan även lätt koka upp vatten eller steka din mat. Om du däremot lagar mat över öppen eld kan du använda dig av grenar för att göra exempelvis spett för att sätta fast korv, marshmallows eller pinnbröd.

Att vistas ute i naturen och hålla sig fysiskt aktiv är bra för hälsan och med några enkla förberedelser och rätt utrustning har du alla möjligheter att också laga en god lunch ute i det fria.