Roliga utomhuslekar med barn

Att leka lekar är ett enkelt och roligt sätt att aktivera både stora och små barn utomhus. Om bara vi vuxna lättar lite på garden och vågar bjuda på oss själva, brukar det bli oförglömliga utflykter som alla längtar tillbaka till. Allt som behövs är ett gäng stora och små personer och gärna en generös matsäck, för man blir både törstig och hungrig av att leka. Att äta tillsammans är ett trevligt sätt att avrunda utflykten. Något annat som är bra att tänka på är att klä sig efter väder. Hos kids brand store finns snygga och praktiska plagg som passar både de yngre barnen och tonåringarna. En dag med behaglig temperatur är det skönt att ha mjuka, följsamma kläder. Om det är blåsigt är en vindtät jacka ett bra komplement. De mindre barnen kan behöva en snygg och värmande mössa en kylig dag. Är alla lagom varma och torra? Bra, då kan leken börja!

Ekorrhjulet

Om du har antingen en grusplan, en sandstrand eller orörd snö kan ni rita upp ett stort hjul med ett nav i mitten och ekrar som går mellan navet och hjulet. Man får springa i de gångar man har ritat upp (hjulet, ekrarna, navet), men inte utanför. En person ska jaga och de andra blir jagade. När någon blivit fångad (genom att man fysiskt rör vid den med handen) får den ställa sig inne i navet och får inte komma loss förrän någon annan springer dit och rör vid den personen. Den som jagar ska fånga alla, medan de i sin tur försöker komma undan samt rädda varandra. Beroende på hur många ni är som leker kan flera personer jaga. Det gör det mer spännande.

Popcornleken

En lite mer stillsam lek som passar om man har vandrat och behöver varva ner lite innan maten, är popcornleken. Bred ut en filt och lägg popcorn i en cirkel på den. En person får gå undan, medan de andra väljer ut ett speciellt popcorn. När personen kommer tillbaka ska den äta popcornen, ett och ett. När den tar det utvalda popcornet ropar alla: “Du är ett poppat popcorn!” och den personen får inte äta fler. Istället går nästa person undan och ett nytt popcorn väljs ut.

Att leka tillsammans gör inte bara att vi rör på oss, vilket förstås är bra för hälsan, utan också att vi kommer närmare varandra och bygger på vår känsla av gemenskap. Leken är ett utmärkt sätt att umgås över generationerna och till och med tonåringen brukar tycka det är riktigt roligt, när hen bara släppt telefonen och bjuder till lite. Klassiska lekar som kurragömma, fruktsallad och detektivlekar som “vad saknas” är andra roliga varianter att prova ute. Eller varför inte ta med en boll och spela lite tillsammans?

Förresten, ett litet tips: Ta med ett extra ombyte kläder till barnen! Olyckor sker väldigt lätt.