Friluftsliv med sport och spel runt Stockholm

För den som gillar friluftsliv finns mycket att göra i Stockholm. Trots att Stockholm är landets huvudstad är det nära till naturen nästan överallt. Vill man njuta av både natur, sport och friluftsliv kommer här två tips på utflyktsmål nära Stockholm: Brostugan i Bromma och Siggesta Gård på Värmdö.

Brostugan

Brostugan ligger, precis som man hör på namnet, vid en bro. Närmare bestämt ligger Brostugan på Kärsön, precis efter att man åkt över Nockebybron från Brommaplanshållet. Huvudbyggnaden är en gammal brostuga, byggd redan på 1700-taler, där forna tiders brovakter bodde. Idag är den vackra gula trävillan ett café och restaurang. Här finns också en av de mest klassiska banorna för minigolf i Stockholm med en miniatyr av Brostugan på det första hålet. Gillar man vattenaktiviteter då kan man hyra kajaker, kanadensare eller roddbåtar och paddla ut på Mälaren. Längs vattnet vid Nockeby kan man titta på solbadare, vackra villor och grönska vid vattenbrynet. Efter båtturen kan man njuta av härliga räkmackor, sallader eller till och med grillrätter från Brostugans grill som är igång på sommaren. Här finns även ett stort utbud av efterrättspajer och fika och i samma kiosk som man betalar minigolfen kan man även köpa glass.

 

Till Brostugan tar man sig enkelt med bil eller kommunalt med buss från Brommaplan som stannar precis efter bron, bara något hundratal meter från stugan.

Siggesta gård

Siggesta gård på Värmdö erbjuder också en härlig miljö med sportinslag. På gården finns djur att titta på för mindre barn, en restaurang, ett enklare café och en härlig liten gammaldags bod med godis- och glassförsäljning. Speciellt för Siggesta är bland annat en äventyrsbana i skogen. Banan innehåller ett antal olika stationer uppbyggda av rep och plankor i olika kombinationer där man kan klättra och balansera. Banan är lite för svår för småbarn men naturen runtomkring erbjuder spännande stenar, kojor och träd för småttingarna att utforska.

Golfmöjligheter finns i form av en fantasifull minigolfbana men också som fotbollsgolf. Två olika 9-hålsbanor finns för fotbollsgolf, som spelas som riktig golf. Istället för att slå ut en golfboll från en tee sparkar man ut en fotboll. Hålen är försedda med fairway, green, bunkrar, hinder och flaggor precis som riktiga golfbanor. Alla kan spela på sin egen nivå, vilket gör fotbollsgolf till en perfekt aktivitet för familjer eller andra grupper.

På Siggesta gård finns också ett hotell där man kan övernatta i lantlig miljö och sova i lugnet och tystnaden innan man ger sig ut på dagens äventyr,

Vill eller kan man inte lägga pengar på aktiviteter går det alldeles utmärkt att åka till både Brostugan och Siggesta med egen matsäck för att bara njuta av naturen och ta en promenad i omgivningarna.

Till Siggesta kan man ta bil och parkera på en rymlig parkering, alternativt ta buss från Slussen.