Friluftsliv med barnen

Barn tycker ofta att det är mycket spännande att vara ute i skog och mark. Det gör dem till utmärkta kandidater för friluftsliv. Men hur kan man inviga barnen i friluftsliv utan att de tycker att det är tråkigt?

 

Bygg en trädkoja

Ett alternativ kan vara att bygga en trädkoja. Hos byggmax finns det mycket virke att välja mellan till bra priser och det kan underlätta en hel del. Man behöver inte bygga en koja som befinner sig flera meter uppe i trädet utan man kan bygga den på marken eller bara någon meter upp. Då kan alla vara med oavsett ålder och dessutom kan barnen vara i kojan på egen hand när den inte är så högt upp. Det som är viktigt att komma ihåg när man bygger kojan är att man inte får förstöra andras träd. Om man inte har ett eget träd på sin tomt kan det alltså vara klokt att ta kontakt med markägaren.

 

Grilla korv och gör andra godsaker

När man är ute i skog och mark med barn kan det också vara roligt att grilla korv. Barn kan snabbt bli lite kinkiga om de blir hungriga. Det kan vara mysigt att göra upp en öppen eld och sitta runt den. Då behöver man inte heller frysa. Man kan också ta med ett spritkök och laga mat på det. Oavsett hur man väljer att tillaga sin mat gäller det att ha koll på att elden inte sprider sig. Om det är eldningsförbud får man inte heller starta upp eld annat än på speciella grillplatser.

Hitta vilse

Det är bra att barnen vet vad de ska göra om de går vilse i skogen. I skolan finns det kurser som barn får gå och de kallas ofta för hitta vilse. Även om barnen inte har fått lära sig i skolan är det viktigt att ha koll på hur man håller värmen, vad som går att äta samt hur man kan göra sig sedd för omvärlden.

Det är också bra att ge äldre barn en visselpipa och lite annat som kan vara bra att ha när man är ute i skogen. Då kan de påkalla uppmärksamhet även om den vuxne skulle bli sjuk eller liknande.

Lek lekar

Ibland kan barn tycka att det är lite läskigt att vara ute i skogen. Friluftslivet kan vara mer skrämmande än roligt. Då kan det vara ett alternativ att leka lite lekar. Det får barn att slappna av och de kan koncentrera sig på lite annat en stund. En sak som inte är fel är om man blandar in lite kunskap i leken. Man kan till exempel leta upp lite djurbajs och se om barnen kan gissa vilka djur de kommer från.