Överväg att skaffa hund

För att komma ut i skog och mark och verkligen utnyttja Sveriges fantastiska Allemansrätt kan det vara bra att skaffa hund. För, med handen på hjärtat, nog tar det emot ibland när vädret är bistert att ta sig ut? Med hundägandet följer automatiskt att du måste bege dig ut flera gånger om dagen i alla slags väder. Vi som är hundägare vet att det inte alls känns som ett hemskt tvång, utan vi har lärt oss att uppskatta även de regnigaste, blåsigaste och iskallaste promenaderna med vår fyrbente vän.

 

Med en hund vid din sida blir även andra friluftsaktiviteter rikare och roligare. Ni kan tillsammans njuta av cykel- eller skidturen, svamputflykten och bärplockningen. Ni kan till fullo uppskatta hela dagar i naturens sköte. En hund tycker för det mesta bara att det är roligare ju längre utomhusvistelsen varar. Ska du till exempel bygga en bastu eller hundkoja anlitar du gärna Buildor, hunden uppskattar mycket att få vara med överallt där du är. Nu kanske inte alla familjer eller livssituationer passar för ett hundägande men i de flesta fall går det ändå att lösa om viljan finns.

Det finns många exempel på att ett par familjer eller hushåll delar på en hund. Förutom att det främjar båda familjernas utevistelser, motion och välbefinnande ökar det för det mesta även trivseln hos hunden. Är man fler om ansvaret för djuret ökar chanserna för att den slipper ligga ensam hemma i timtal och vänta. Man hittar även lättare lösningar för hundpassning vid semestrar eller tjänsteresor och dylikt om man är flera som delar.

 

Om din livssituation eller ekonomi verkligen är sådan att du inte kan ta ansvar för en hund på halv- eller heltid kan du överväga att bli dagmatte eller -husse. Det finns många hundar som verkligen behöver någon kärleksfull människa som kan ta ut dem på en eller två promenader mitt på dagen medan hundens familj är på arbetet eller i skolan. Då slipper hunden ligga inaktiv och uttråkad hemma och du själv får nyttig motion och utevistelse. Att passa en grannes hund några timmar mitt på dagen kan vara ett utmärkt alternativ för pensionären eller den långtidssjukskrivne.

Du som allvarligt överväger att skaffa en hund för utevistelsernas skull får fundera mycket över vilken hundras som skulle kunna passa familjens övriga situation. Det finns som tur är hundratals olika raser i olika storlekar att välja bland, så till slut kommer du att hitta rätt. Tänk på att hålla kontroll på din hund i skog och mark. Under en lång period av året är det i de flesta kommuner kopplingstvång för att hundarna inte ska störa djuren under deras föryngringsperioder. I naturreservat är det extra noga att passa på vad din lurviga kompis håller på med. Med ett hundägande följer ett stort ansvar, både för vilt och för andra människor som vistas i naturen.

Avslutningsvis vill jag poängtera att man får ut mer av sina naturvistelser tillsammans med en eller flera hundar. Ta och prova hundägande på semestern om du är tveksam genom att passa någon bekants hund. Passar livsstilen dig skaffar du snart en egen hund.