Friluftsliv i de svenska fjällen

Sverige har en lång och vacker fjällkedja som erbjuder stora vandringsmöjligheter för både nybörjare och erfarna. Om du aldrig har besökt fjällen, är det en friluftsupplevelse som kommer följa med dig länge.

 

De svenska fjällen

De svenska fjällen ligger i Skanderna, den bergskedja som gränsar mellan Sverige och Norge. På den norska delen är fjällen mer bergiga, kantiga, och kan sträcka sig ända ut mot fjordarna. Den svenska delen av Skanderna är mjukare och flatare. Sveriges högsta berg, Kebnekaise, ligger i fjällen, liksom Åre, Hemavan och Kungsporten. Den norra delen av fjällen tillhör Sapmi – samernas land – och där kan du träffa på både ren och björn i fjällen.

Fiske

Fjällen erbjuder ett varierat friluftsliv, beroende på säsong och intresse: vandring, skidåkning, rekreation och fiske. Om du är intresserad av att fiska behöver du, förutom bra fiskedrag, också köpa fiskekort. Då kan du bland annat fiska delikatessen fjällröding! Fiskesäsongen är året om, men vintertid underlättar det om du har snöskoter för att lätt kunna ta dig ut på sjön för att pimpla. Sommartid kan du stå vid en älv och fiska – i midnattssolens ljus dygnet runt.

Vandra

De flesta som besöker fjällen kommer sommartid. Vissa väljer att vandra flera dagar med eget tält, andra att vandra mellan enkla övernattningsstugor, och många att göra dagsvandringar. Om du inte är en van vandrare, så bör du börja med dagsturer. Du kan antingen hyra stuga eller bo på hotell, om du inte har husvagn eller husbil. Som nybörjare i fjällen bör du förhöra dig om bra leder att testa. Det som är speciellt med fjällen är att vädret kan slå om mycket snabbt. Det kan vara vackert solsken, och en halvtimme senare regn eller rent av snö. Även om det är varmt på morgonen när du ska börja vandra, bör du ändå ta med långärmat och vindjacka – väderomslaget går snabbt. Det är också viktigt att ha bra skor, gärna vandrarkängor. Om du inte har egna vandrarkängor, och tycker att det är för dyrt att införskaffa dem då du inte vet om du kommer fortsätta att vandra, så kan du köpa begagnade. Du kommer vandra på stigar, över sten och rötter och på vissa ställen kan det vara halt, särskilt om det har regnat, därav vikten av bra skor. Glöm inte vätska och en god matsäck! Det är också möjligt att vandra Vasaloppet och då sova över i övernattningsstugor.

Förutom slalom, så kan du både åka längsskidor, fiska och köra snöskoter. För många som bör i fjällen, eller trakterna kring fjällen, så är att åka skoter en viktig del av deras friluftsliv. Många har egna stugor och egen skoter. Det är vanligt att lasta snöskoter och släden med både familj, vänner, ved och mat och åka iväg till en fin södersluttning eller sjö att stanna vid. Sedan kan man skotta fram sittplatser i snön, göra upp en eld och tillbringa en dag med familj och vänner i solen. Barnen leker och de vuxna dricker kaffe. Om du får möjlighet att följa med någon ut på tur, ta då chansen att uppleva genuint friluftsliv med lokalbor.