Förbered dig inför långvandringen

Idag ser vi att allt fler börjar dra sig ut till naturen för att komma ifrån stadslivets höga puls. Att vara ute i naturen har en mängd positiva effekter för både kropp och själ. Om du också är av den varan som gillar att vara ute i naturen, är långvandring ett väldigt trevligt alternativ för att få vara ute en längre period i naturen, testa på friluftsliv under längre tid och även sätta andra egenskaper på prov såsom uthållighet eller överlevnadskunskaper. Om du tänker dig att ge dig ut på långvandring finns det några saker som kan vara bra att ha förberett och ha koll på innan.

Träna upp kondition och uthållighet

För att orka att gå i flera dagar, även om det är med många pauser är det givetvis bra om du har tränat uthålligheten och konditionen för det. Du vill ju såklart orka hela vägen. Det finns massa sätt du kan göra det på. Ett enkelt tips är att ta flera längre promenader om dagen eller till och med några lättare joggingturer som är lite längre. Gärna lättare intervaller med gång och jogging. Men om du till exempel vill förbättra uthålligheten och konditionen i hemmet kan det vara en väldigt god idé att skaffa en crosstrainer som du skulle kunna ställa framför din tv eller liknande. Den är väldigt enkel att använda och är samtidigt väldigt skonsam. Ytterligare bra alternativ kan vara att ha en cykel eller crosstrainer på jobbet som du kan använda med jämna mellanrum. Det finns många olika möjligheter om du vill förbättra din uthållighet och kondition, men huvudsaken är egentligen att du rör på dig ofta oavsett om det är promenader, på en crosstrainer eller joggingturer.

Välj en passande vandringsled

Om du bestämt dig för att gå ut och vandra i en längre period är det givetvis viktigt att du hittar en vandringsled som passar dig och dina behov. Det kan vara bra att veta hur länge du har möjlighet att vandra, hur bra din uthållighet samt kondition är, hur långt du vill gå och även vad du vill ha för omgivning under din vandring. Det finns massor av fina långa vandringsleder. Ett exempel är Nordkalottleden som går genom Finland, Norge och Sverige. Den går längst upp i norr. Leden är ungefär 800 kilometer och tar sin tid att genomföra såklart.

Rätt utrustning

Vad gäller utrustning finns det några saker som kan vara bra att ha koll på. Först och främst är det en fördel om du kollar väderprognoser samt hur vädret i allmänhet brukar se ut där du ska vandra, för att klä dig därefter. Kläder efter väder. Ta med vatten och friluftsmat i den mån det går. Bra kängor att vandra i och testa dem gärna innan du vandrar iväg. Ta gärna med ett tält ifall de stugor som du tänkt sova i skulle råka vara upptagna. Sist men absolut inte minst, packa inte mer än vad du orkar bära. Testa därför gärna packningen innan du vandrar.