Sköt hemmet medan du är ute

Friluftsliv är något som svenskar värderar högt. Varje år beger sig tusentals människor ut i den vackra naturen för att vandra, campa, fiska, träna och orientera. Geocaching är populärare än någonsin och många reser även utomlands för att få uppleva skog och mark i mer exotiska miljöer.

För att verkligen kunna koppla av och njuta av utomhusaktiviteterna är det viktigt att du känner dig trygg med att lämna ditt hem. Om du oroar dig för att det ska komma inbrottstjuvar eller att det ska bli för kallt och fuktigt hemma kommer det ta bort från din upplevelse ute i det fria. För det finns det idag mycket bra lösningar och alla kan skaffa sig smarta hem med hjälp av modern teknik.

Styr ditt hem utifrån

Ett smart hem innebär att du installerar saker som ljus och värme i kombination med appar som du laddar ner på mobilen. Det är mycket enkelt att göra och när allt är klart kan du styra olika apparater via din telefon. Du kan exempelvis reglera temperaturen i hemmet, vilket både är bekvämt och sparar på elförbrukningen. Varför låta allt stå på med full kapacitet när du ändå är borta? Att ha det för varmt eller för kallt hemma är dessutom inte bra för hälsan och enligt Folkhälsomyndigheten är det sunt att ha en inomhustemperatur som upplevs som cirka 20 grader Celsius. När du är på väg hem kan du med hjälp av din smarta app öka på termostaten till önskad värme och komma hem till en skönt uppvärmd bostad, perfekt för både kropp och knopp. Under natten är det skönt att sova i en något svalare temperatur och återigen är det bara att ställa in den önskade temperaturen som sedan sköts med automatik.

Känn dig trygg med ett smart hem

Ett vanligt orosmoln när du bara ska hemifrån är att det ska komma inbrottstjuvar. Förvisso finns det inga garantier här i livet men det finns faktiskt ett antal åtgärder som kan sänka riskerna avsevärt. Du kan till exempel se till att en granne kommer och tar bort tidningar och post och låta installera ett inbrottslarm. Ett gammalt, beprövat trick är också att använda en timer för din belysning så att det ska se ut som att någon är hemma. Problemet med det är dock att det har blivit så vanligt att tjuvar idag snabbt märker att ljuset alltid sätts på exakt samma tid. Har du däremot smart belysning hemma kan du slå på och av olika lampor närhelst du vill, vilket definitivt kommer verka avskräckande för potentiella skurkar. Om en sovrumslampa plötsligt sätts på mitt i natten i tio minuter tyder det på att någon har vaknat tillfälligt och om olika rum belyses vid olika tidpunkter är det omöjligt en timer som ligger bakom.

Med ett smart hem får du med andra ord både ett mycket funktionellt och användarvänligt hem som ger dig bekvämlighet och trygghet. Du kan njuta till fullo av dina friluftsaktiviteter och veta med dig att din bostad är i goda händer – dina egna!