Friluftsliv – så blir du en del av det

När man använder ordet friluftsliv så är det egentligen ett samlingsbegrepp av flera olika saker. Alla aktiviteter som utför utomhus räknas in, oavsett om det handlar om cykling, bergklättring, ta en promenad tillsammans med sin hund eller uppleva naturen från en hästrygg. Det finns otroligt många fördelar med att bege sig in i naturen och tack vare allemansrätten har alla människor tillgång till det som landet har att erbjuda.

För den som gillar vatten är möjligheterna många. Sverige erbjuder riktigt vacker natur och många åar och sjöar att använda sig av. Här kan du enkelt paddla ut med din kanot eller kajak eller varför inte ta ut motorbåten på en fartfylld åktur. Gillar man mer lugna och avslappnande aktiviteter finns det även ett flertal platser med riktigt lugnt fiskevatten. Eftersom fiskeintresset i landet är mycket stort brukar de mest populära platser även kunna erbjuda campingplatser eller boende för den som reser långt, vilket gör ett fiskeäventyr till en perfekt aktivitet för hela familjen.

Tog du ut hunden på en promenad i skogen i morse? Då har du njutit av friluftsliv. Alla promenader du tar i naturen, varenda joggingtur eller picknick på ett utkiksberg. Det är inte ovanligt att ordet misstas för aktiviteter som är actionfyllda eller kräver mycket prestation, men så är alltså inte fallet. Människor njuter av naturen varje dag, men kanske söker man mer än så.

Vill man upptäcka mer är det alltså bara att sätta igång. Är man ny i en sport, t.ex. bergsklättring och paddling, kan det vara bra att ta en kurs innan man beger sig iväg. På kursen får man de grundkunskaper som man behöver, men får även lära sig om säkerhet och hur man får ut det mesta. Att hamna i vattnet kan snabbt göra en nerkylt och att klättra i fel område kan orsaka stora skador. Kursernas innehåll kan dock variera beroende på vilken organisation som du vänder dig till, men den erfarenhet som kursen ger är vanligtvis värd priset och mycket mer.

Kursen kan kännas dyr för många och då finns det andra alternativ till att vara en del av naturen. Strunta i att cykla till gymmet och sväng istället av till en av alla de cykelleder som finns runt om i landet. Att cykla är en mycket bra motionsform i form av styrka och kondition och cykling går lika bra att utföra ensam, som tillsammans med sin hund eller vänner.

Oavsett hur du väljer att spendera din tid är det alltså utomhusaktiviteter som friluftslivet innebär. Är du trött på de aktiviteter du redan har idag finns det många nya att testa. Varför inte lära sig mer om fågelskådning, åka mountainbike nedför en brant backe i Åre eller testa forsränning för första gången?