De små djuren i naturen

Ute i naturen finns det mängder av djur, både stora och små. Det här inlägget kommer fokusera på de lite mindre djuren, som många kanske inte lägger märke till.

Grodor

I Sverige finns 13 arter av groddjur. Bland de vanligaste groddjuren finner vi vanlig groda, åkergroda, långbensgroda, vanlig padda och vattensalamander. De flesta grodorna i Sverige tillhör de så kallade brungrodorna. De är helt enkelt bruna i färgen och inte gröna som grodor ofta är i sagor och tecknade filmer.

Lövgrodan är dock en groda som är tydligt grön, men i Sverige är den inte särskilt utbredd utan finns bara i södra Skåne. Till skillnad från de flesta svenska grodor, som lever på marken och i stillastående vattensamlingar, lever lövgrodan i träd och buskar där den smälter in väl med sin ljusgröna färg.

När man rör sig ute i naturen kan det också vara bra att klä sig i ordentliga fritidskläder så man håller sig varm under alla delar av året. Om man ska leta efter grodor är gummistövlar också ett måste.

Paddor

Många kan inte skilja på grodor och paddor men det finns tydliga utseendemässiga skillnader på dessa. Paddorna har knubbigare kroppar och rör sig inte lika smidigt. De krälar helst fram och gör bara kortare hopp ibland, till skillnad från de mer atletiska grodorna. Dessutom är paddornas hud knottrig av vårtor över hela kroppen och på sidorna av huvudet sitter dessutom två stora giftkörtlar.

Paddor och grodor lever av bland annat daggmaskar och insekter som de fångar med hjälp av sin långa klibbiga tunga.

Myror

Alla har väl någon gång sett en myrstack när de varit ute och gått i skogen, men alla myror bygger inte stora stackar. Många bor helt och hållet under jorden. I Sverige finns faktiskt drygt 80 myrarter. De man oftast stöter på är den röda skogsmyran som bygger de nyss nämnda myrstackarna av nedfallna barr och mindre kvistar.

Andra vanliga myror är svartmyror och dessa hittar man ofta i villaträdgårdar. De kan kan dessutom ta sig in i huset om man har dörren öppen en varm sommardag och inte håller koll. Har väl en myra tagit sig in i huset kan man snart ha en mindre myrarmé inomhus, eftersom myror lämnar doftspår efter sig som de andra myrorna kan spåra. Till skillnad från skogsmyran är svartmyran helsvart och betydligt mindre. Den blir 2-4 millimeter lång medan den röda skogsmyran kan bli runt en centimeter långa.

Myran med gadd

Rödmyran är lika stor som svartmyran men helt röd till färgen. Till skillnad från skogsmyran har rödmyran en gadd på bakkroppen som den kan stickas med och det kan göra ganska ont att bli stucken av dem, vilket man kan bli om man råkar riva upp ett rödmyrebo.

Slutligen har vi hästmyran som är Sveriges största myra. De kan bli hela 2,5 centimeter långa och anses vara skadedjur då de angriper trähus genom att göra gångar i träet. Det är därför de även kallas “Nordens termiter”.