Friluftsliv med barn

Har du också läst larmrapporterna om att barn rör sig alldeles för lite idag? Om du också blir oroad av alltför mycket stillasittande framför skärmar och brist på rörelse och frisk luft, kanske det är läge att ge sig ut i naturen med barnen. Att röra sig i skog och mark, istället för på till exempel tillrättalagda lekplatser inne i staden, innebär flera fördelar för barnen, till exempel att de får öva sin grovmotorik, att de lär sig mer om vår natur och att de får använda sin fantasi och nyfikenhet när de leker och upptäcker.

Kanske är du en van skogsmänniska eller så har du inte varit i skogen sedan du följde med vännerna på svampplockning för flera år sedan, men oavsett vilket är det skillnad på att ta sig ut i naturen som ensam vuxen och att ha med sig barn. Ofta har vi en romantisk bild av den perfekta skogsturen där vi vandrar till en sjö, gör upp eld medan barnen kastar pinnar i vattnet och sedan sitter vi där och grillar korv och dricker varm choklad. Visst inträffar de där perfekta ögonblicken, men, handen på hjärtat, ganska ofta blir det inte alls som vi tänkt oss. I synnerhet om barnen är små. Oavsett om vi vill ge oss ut i skogen runt knuten eller planerar en weekend längre bort, finns det en del knep att ta till för att göra utflykten lyckad:

  • Se till att alla har ätit innan ni går ut och ta även med er något att äta. Mätta barn är mer nöjda än hungriga barn. Ett mellanmål och dryck som passar temperaturen är bra att ha med sig. Ta gärna med något litet att ge barnen ifall energin tryter innan ni nått målet eller när ni nästan är hemma, men har lite till att gå. Det kan vara lite torkad frukt eller en müslibar.
  • Kläder efter väder och gärna ett extra ombyte till barnen ifall ni ska vistas nära vatten. Att leka i vatten är oemotståndligt, oavsett vad du som vuxen tycker, och en olycka sker lätt. Ta också med ett par plastpåsar så kan barnen ha fötterna i dem och ändå använda skorna eller stövlarna, ifall de råkat bli blöta inuti. Klä er i lager under den kalla årstiden, då håller ni er varma och kan också skala av eller ta på mer utifrån hur ni känner er.
  • Planera utflykten efter vad barnet faktiskt orkar, så att utflykten blir en positiv upplevelse. Skulle barnet ha mer energi än du räknat med finns det träd att klättra i, stenar att hoppa från och stockar att balansera på.

Att komma ut hela familjen tillsammans, utan några större förväntningar på exakt hur det ska bli, skapar dessutom en bra sammanhållning och fina minnen för er allihop.