Fågelskådning med barnen

De allra flesta barn älskar att få vara utomhus och njuta av allt som naturen ger. Ett härligt och varmt väder gör utflykten oftast roligare, men även under vinter och höst kan skogspromenader och upptäckter vara på sin plats. I den moderna teknikens värld är det inte ovanligt att man som förälder glömmer bort hur enkla och billiga aktiviteter som finns för barn och en av dessa är naturligtvis fågelskådning.

Fågelskådning är faktiskt roligare än man kan tro och gör man det regelbundet med sina barn kan det bli en fantastisk aktivitet och en rolig familjetradition.

För att det ska förbli roligt är det naturligtvis viktigt att man utgår från barnets eget intresse och att man är noga med att lyssna på sitt barn. Går man bara ut och kikar på fåglar vid ett enstaka tillfälle kan de allra flesta tycka att det är kul, men vill man att aktiviteten ska vara återkommande ska det vara på allas villkor. Du märker snabbt av om ditt barn är intresserat, eftersom barn inte drar sig för att fråga, läsa, kolla på filmer eller lära sig mer om något de är intresserade av. Ställs inga frågor och inga fågelböcker tittas i, då är barnet antagligen inte så pigg på just denna typ av aktivitet.

All fågelskådning behöver dock inte ske i de vildaste skogar, utan det går minst lika bra att öka på fågelintresset i det egna hemmet. Har man tillgång till en trädgård kan man sätta upp kärvar och för den som bor i lägenhet kan några talgbollar vara perfekta. Tillsammans med barnet kan man då gå igenom vilka fåglar som landar och lära odla sitt fågelintresse direkt från soffan om man så vill.