Åka på sommarkollo

Det finns många bra anledningar till att åka iväg på kollo. Ett kollo gör det möjligt för barn att få uppleva naturen, träffa nya vänner och lära sig nya saker. Det kan vara allt från att orientera till att fiska och slå upp ett tält, men naturligtvis lämnas det otroligt mycket utrymme för lek och skoj.

Ett mycket vanligt missförstånd är att barnen på ett sommarkollo bara drösar runt och hänger ihop tillsammans, men ett bra kollo är så mycket mer än så. Här får barnen möjlighet att lära sig att samarbeta i grupp, via hänsyn mot varandra och naturen, men även att våga tala inför grupp eller bli mer självständig och självsäker i sig själv. Fördelarna är helt klart fler än nackdelarna och det finns otroligt många olika kollon att välja mellan.

Den vanligaste typen av kollo är troligtvis det traditionella sommarkollot. Aktiviteterna är varierande och det finns alltid något för alla att göra. För den som vill finns det dock även kollo som har speciella inriktningar, t.ex. ett ridkollo (eller ridläger som det oftast kallas), basketkollo och mycket mer. Väljer man ett kollo med en inriktning är det dock viktigt att man läser igenom vilka villkor och krav som kollot har på sina lägerdeltagare. Det kan handla om allt från en åldersgräns till att man ska kunna rida självständigt utan ledare.

Förberedelsen inför ett kolla är en av de viktigaste punkterna. Som barn är man troligtvis mycket spänd, speciellt om det är första gången som man ska vara iväg. Har man barn som vill åka på kollo, men har svårt att sova borta, finns dagskollo som anordnas i nästan alla delar av Sverige. Här lämnar man sitt barn tidig morgon och hämtar sedan hem barnet på kvällen. På så sätt får barnet samma typ av upplevelse och lärdom, med den enda skillnad att man sover hemma i sin egen säng. Det kan vara ett mycket bra alternativ för det lite mindre barnet, som ännu kanske inte sovit över hos en vän.

Som förälder bör man se till att barnet har med sig alla saker som kan behövas. På ett kollo är det fullt av liv och rörelse och därför behöver barnet ha så praktiska och bekväma kläder som möjligt. Majoriteterna av alla aktiviteter kommer ske utomhus i skog och mark, så att ta med finkostymen eller prinsessklänningen är sällan ett bra alternativ, även om det kan vara kul att klä upp sig lite extra. Se till att du märker upp alla barnets kläder med namn och telefonnummer och var försiktig med att ta med dyrbara saker, t.ex. mobiltelefon, surfplatta, iPad och liknande. Det är ytterst få kollon, troligtvis inga, som står för ersättning vid förlorade saker, oavsett hur föremålet har försvunnit.