Få bort gräsfläckar och kåda från kläder

Naturen erbjuder många vackra stunder, men även en hel del fläckar från olika växter, jord eller annat som hör naturen till. Den som vistas mycket ute har troligtvis stött på både den ena och den andra fläcken, men även storstadsmänniskan har troligtvis fått en och en annan gräsfläck. När man beger sig in i skog och mark bör man vara beredd på att smuts är en del av upplevelsen och därför bör man alltid välja kläder som är tåliga och som man inte är allt för rädd om. Främst är det kanske barn som just råkar ut för dessa fläckar, men fläckar från naturen är helt klart något som även vuxna stöter på. I denna text får du lära dig mer om olika fläckar och hur man behandlar och får bort dessa.

Gräsfläckar – Den kanske mest vanliga fläcken är troligtvis från gräs. Detta är en tvättutmaning som de allra flesta har fått uppleva, speciellt om man har barn som älskar att leka ute. Det kan kännas som en omöjlighet att få bort de gröna fläckarna, men behandlar man fläcken snabbt kan plagget bli så gott som nytt.
Börja alltid med att välja ett flytande tvättmedel och gnugga in medlet ordentligt på fläcken. Tvättmedlet bör ligga kvar på plagget under loppet av fem till tio minuter för bästa effekt och ska därefter sköljas bort med vanligt vatten. Om fläcken ännu är kvar kan man prova att upprepa behandlingen och i vissa fall kan man ta hjälp av t-sprit. Tvätt sedan plagget i tvättmaskin enligt instruktioner.

Kåda – Efter en skogspromenad kan man råka få med sig kåda hem. Den sega och kladdiga massan fäster sig gärna på tyger av olika slag och kan vara riktigt svår att få bort. Även här kan man använda sig av t-sprit på kådan, men det gäller att vara riktigt försiktig när man applicerar spriten. Har man ingen t-sprit hemma kan det fungera bra med vodka eller brännvin. Det viktigaste är att spriten man använder är helt genomskinlig, så att inte även denna lämnar fläckar efter sig.
Vill man inte använda sig av sprit kan även mer naturliga produkter hjälpa till i processen att få kläderna rena. Med hjälp av smör eller matolja kan man försiktigt gnugga bort kådan, men det negativa är att man istället får tampas med en fettfläck. Vanligt diskmedel och varmt vatten brukar dock göra susen och därefter är det direkt in i tvättmaskinen som gäller.