Sex goda anledningar att vistas ännu mer ute i skog och mark

I den artikel du precis har börjat läsa, tittar vi närmare på en handfull goda anledningar att vistas mer i skog och mark!

Lär dig mer om naturen

Ju mer man vistas ute i naturen, desto mer lär man sig gradvis om dess olika marker, myrar och naturens egenskaper, som till exempel varför myrstackar byggs på ett visst vis av myrkolonierna eller vilka svampar som man bör äta samt avstå ifrån att smaka på. Men det vill till sig att man har en guideperson med sig eller läser på i en handbok (en handbok är faktiskt att föredra framför att söka info på nätet i mobilen).

Avstressande för storstadsbor

Finns det något mer rogivande än att höra fåglarna kvittra och insupa atmosfären och det lugn som finns ute i skog och mark? Antagligen inte. Skogen och dess natur, dofter och vilda bär är en fest för alla sinnen, fulla av fantastiska intryck att hämta, som gör att man får tänka på något annat och slappnar av en stund.

Gratis motion på köpet

Kan det bli billigare att motionera genom att ge sig ut i skogen? Det finns få saker som är billigare än att vandra i skogen om man vill få lite gratis motion. Inga dyra gymkort behövs! Däremot kan man behöva köpa dyra kängor och tält samt sovsäckar och stormkök om man gör en länge vandring och inte endast går omkring några timmar en dag – utan ger sig av på en tur i någon sjumilaskog eller i fjällens magiska värld. Tänk också på att ta med din tandborste eller en eltandborste som då bör vara laddad, naturligtvis.

Unika upplevelser

Det finns platser, vyer, och miljöer som blir mer levande om man upplever dem själv och kan ströva omkring och ta del av dem. Exempelvis att försiktigt kliva fram över brutna kvistar för att inte skrämma bort ett djur i närheten eller att kika med kikare på en rådjursfamilj några hundra meter bort.

Överlev vid extrema situationer

Att möta en björn eller klara sig igenom en farofylld färd full av strapatser kan vara något som känns avlägset för dagens moderna storstadsmänniskor, men den som är ute i skog och mark är mer förberedd vid en eventuell kris eller vid möte med ett vilt djur utanför dörren, i kvarteret, eller i joggingspåret. På somrarna kan man stöta på ormar vid klippor om man solar. Den som vistas i skog och mark och kan mycket om skogen och dess varelser, är bättre förberedd på sådant.

Lär dig praktiska kunskaper

Den som vistas ute i naturen lär sig sådant som andra inte kan och de kunskaperna kan komma till nytta i vissa situationer i vardagen ibland. Ett exempel är hur man gör för att göra upp en eld, vilket kan vara något som man har nytta av även vid en helt vanlig grillkväll. Man lär sig även andra trevliga scoutkunskaper som att välja rätt plats i lä för vinden när man bygger ett vindskydd, som kan vara till nytta även i en ovild miljö som i trädgården därhemma.