3 biltips för ett skönt friluftsliv

Lättaste sättet att komma ut i naturen är med egen bil. Om du gillar friluftsliv, äventyr och att resa är det smart att satsa på en bil som både fungerar för vardag och uteliv.

Satsa på en bil som håller

När du ska köpa en bil är det smart att låta det ta lite tid så att du gör ett köp som du verkligen blir nöjd med. Se efter vad andra kör, läs recensioner och skriv en lista på saker som är viktiga för dig. Du bör också satsa på kvalitet. En hållbar bil som är skön att köra. Din bil ska inte bara ta dig från en plats till en annan, den ska vara säker och skön att köra. Helst ska den också göra dig lite glad. Då kommer du sköta om den bättre och även köra den längre, vilket är väldigt bra för plånboken och indirekt även för klimatet. Det kräver mycket resurser att tillverka nya bilar. Ett riktigt bra märke är BMW som har bilar i alla modeller. På Holmgrens Bil hittar du bra pris på en bil från BMW, som både har SUV:ar, kombibilar, sedaner och mindre elbilar.

1# Markfrigång

Begreppet friluftsliv är mycket brett. Att du gillar att komma ut i naturen behöver inte betyda att du måste kunna köra på mindre skogsbilvägar. Men många som är ute i naturen brukar efter ett tag inse att de skulle kunna besöka så många fler ställen om bilen inte var så låg, eller bara normallåg. Du måste inte köpa en SUV för att få rejäl markfrigång. Du kan höja upp din bil. Dock bör du köpa en bil som inte slickar vägen.

2# Dragkrok

Att ha dragkrok på bilen ger oerhört mycket frihet. Du kan dra en båt, kanot eller snöskoter på släp. Med husvagn kan du parkera var du vill. Vakna upp mitt i skogen eller med fjällen som frukostvy. Även om du inte använt dragkrok hittills, så är det något som de flesta vill ha om de en gång haft dragkrok. Du måste dock inte köpa en bil som har dragkrok då du alltid kan installera den senare.

3# Nog med plats

Hur mycket plats som du behöver i din bil beror på hur du använder den till vardags och på fritiden. Om du redan har en bil kan det vara smart att tänka igenom hur du idag använder bilen och hur du egentligen skulle vilja använda din bil. Med takräcke, takbox och cykelhållare på dragkroken kan även en mindre bil frakta mycket saker. Men uteliv i naturen innebär alltid lite extra utrustning. Vare sig du åker skidor, gillar att grilla, fiska, klättra i berg eller gör avslappnade vandringar i nationalparker kommer du behöva få plats med utrustning. Vanligtvis beger vi oss också ut i naturen tillsammans med vår livspartner, familj eller vänner. Då är det skönt om både människor och packning får plats.

Sköt hemmet medan du är ute

Friluftsliv är något som svenskar värderar högt. Varje år beger sig tusentals människor ut i den vackra naturen för att vandra, campa, fiska, träna och orientera. Geocaching är populärare än någonsin och många reser även utomlands för att få uppleva skog och mark i mer exotiska miljöer.

För att verkligen kunna koppla av och njuta av utomhusaktiviteterna är det viktigt att du känner dig trygg med att lämna ditt hem. Om du oroar dig för att det ska komma inbrottstjuvar eller att det ska bli för kallt och fuktigt hemma kommer det ta bort från din upplevelse ute i det fria. För det finns det idag mycket bra lösningar och alla kan skaffa sig smarta hem med hjälp av modern teknik.

Styr ditt hem utifrån

Ett smart hem innebär att du installerar saker som ljus och värme i kombination med appar som du laddar ner på mobilen. Det är mycket enkelt att göra och när allt är klart kan du styra olika apparater via din telefon. Du kan exempelvis reglera temperaturen i hemmet, vilket både är bekvämt och sparar på elförbrukningen. Varför låta allt stå på med full kapacitet när du ändå är borta? Att ha det för varmt eller för kallt hemma är dessutom inte bra för hälsan och enligt Folkhälsomyndigheten är det sunt att ha en inomhustemperatur som upplevs som cirka 20 grader Celsius. När du är på väg hem kan du med hjälp av din smarta app öka på termostaten till önskad värme och komma hem till en skönt uppvärmd bostad, perfekt för både kropp och knopp. Under natten är det skönt att sova i en något svalare temperatur och återigen är det bara att ställa in den önskade temperaturen som sedan sköts med automatik.

Känn dig trygg med ett smart hem

Ett vanligt orosmoln när du bara ska hemifrån är att det ska komma inbrottstjuvar. Förvisso finns det inga garantier här i livet men det finns faktiskt ett antal åtgärder som kan sänka riskerna avsevärt. Du kan till exempel se till att en granne kommer och tar bort tidningar och post och låta installera ett inbrottslarm. Ett gammalt, beprövat trick är också att använda en timer för din belysning så att det ska se ut som att någon är hemma. Problemet med det är dock att det har blivit så vanligt att tjuvar idag snabbt märker att ljuset alltid sätts på exakt samma tid. Har du däremot smart belysning hemma kan du slå på och av olika lampor närhelst du vill, vilket definitivt kommer verka avskräckande för potentiella skurkar. Om en sovrumslampa plötsligt sätts på mitt i natten i tio minuter tyder det på att någon har vaknat tillfälligt och om olika rum belyses vid olika tidpunkter är det omöjligt en timer som ligger bakom.

Med ett smart hem får du med andra ord både ett mycket funktionellt och användarvänligt hem som ger dig bekvämlighet och trygghet. Du kan njuta till fullo av dina friluftsaktiviteter och veta med dig att din bostad är i goda händer – dina egna!

Laga mat i det fria

Sverige är ett land med mycket natur att utforska, från djupa skogar och höga berg till öppna fält och stränder. Tack vare allemansrätten kan vi i Sverige uppleva naturen mycket mer än vad som är möjligt i andra länder. Vi kan plocka svamp och bär, vandra, tälta och elda nästan vart vi vill. Så för den som gillar friluftsliv finns det alla möjligheter till en långhelg i naturen. Men då behövs det mat.

Mat för vandringen

Ju mer fysiskt aktiv du är desto mer kommer du behöva äta. Utan ordentligt med mat och vätska i kroppen finns det en stor risk för att svimma vid större ansträngningar så se alltid till att ha med dig ordentligt med näring för din vandring. Du behöver få i dig ungefär 2 liter vatten om dagen och ungefär 2500 kalorier, mer om du varit väldigt aktiv och svettats mycket. I Sverige har vi många rena vattendrag att dricka ur och det går att plocka av naturen för att äta, men ska du vara ute en längre period är det viktigt att du packar med dig ordentligt med mat.

Stormkök och öppen eld

Så länge du är försiktig och det inte råder allmänt eldningsförbud så får du elda utomhus. Många vandringsstråk har rastplatser där det går att elda säkert, men med rätt förberedelser kan du elda även ute i naturen. Med ett stormkök är det ännu lättare att kontrollera elden och du kan även lätt koka upp vatten eller steka din mat. Om du däremot lagar mat över öppen eld kan du använda dig av grenar för att göra exempelvis spett för att sätta fast korv, marshmallows eller pinnbröd.

Att vistas ute i naturen och hålla sig fysiskt aktiv är bra för hälsan och med några enkla förberedelser och rätt utrustning har du alla möjligheter att också laga en god lunch ute i det fria.

Så många fördelar med att vara ute i naturen

Att vara i naturen är något som många sätter högt upp på sin prioriteringslista. Det är inte så konstigt när vi har den natur vi har i Sverige. Vi har stora skogar, fjäll, sjöar och berg även om de inte är så höga. En fun fact är att den bergskedja som går igenom Sverige heter Skanderna, med Kebnekaise såklart som den högsta toppen. Att fler och fler får upp ögonen för att nyttja vår svenska natur märks inte minst på hur vi väljer att ta vara på våra semestrar. Förr så var det absolut vanligaste att åka utomlands men “hemester” eller “svemester” börjar bli allt vanligare. Alltså att stanna hemma eller i alla fall i Sverige under semestern.

Mer populärt att stanna hemma

2020 var ett konstigt år på många sätt och därför är det kanske inte så konstigt att 9 av 10 svenskar i en undersökning svarade att de skulle stanna hemma under semestern men trenden var tydlig redan innan corona slog till. Året innan var det runt 60 % som svarade att de tänkte stanna hemma under semestern, så utan pandemin är det fortfarande majoriteten som väljer Sverige över utlandet.

Friluftsliv som semester eller livsstil

När många stannar i Sverige så väljer en stor del att se Sverige och vår natur. Friluftsliv är ett brett begrepp och innefattar allt som har med naturen att göra. Men de flesta av oss tänker nog på vandring, tält och sovsäck, vilket såklart är en stor del av upplevelsen. Definitionen av vad friluftsliv är skiljer sig åt lite men den gängse uppfattningen är att det ska vara att uppehålla sig i naturen utan några krav. Att bara strosa omkring och få en känsla av välbefinnande. Naturvårdsverket arbetar för att friluftsliv ska vara tillgängligt för alla.

Skapa naturkänsla i trädgården

Är du en äkta friluftsmänniska? Känner du helst att du skulle vilja vara ute i naturen hela tiden? Något som inte allt för många tänker på är att det går att skapa en fantastisk naturkänsla i sin egen trädgård om det görs på rätt sätt. Det finns en del saker du kan göra för att skapa känslan av att du är ute i naturen. Var ska du börja då kanske du undrar? Här kommer några goda tips på vad du kan göra för att öka naturkänslan i din trädgård.

Så olika fröer

Ett givet sätt att skapa naturkänsla i din trädgård är att du börja så fröer för att öka växtligheten. Idag kan du beställa fröer enkelt på nätet. Nästan oavsett vad du är ute efter för fröer har wexthuset.com det mesta du kan tänka dig. Om du vill börja odla mat kan du det och vill du till exempel så fröer för att växa prydnadsgräs så finns det också det. Det är bara kreativiteten som kan sätta stopp för dig. För att hitta det som passar dig kan det vara vettigt att ta en tänkare på vad du gillar när du väl är ute i naturen.

Hjälp olika djur

Förutom skog och växtlighet, vad är det du kan se mer? Just det, djur. Om du vill skapa en äkta naturkänsla kan du lägga fokus på att locka djur till din trädgård. Du kan locka till allt ifrån fåglar, bin och fjärilar. Hur gör du det då? Om du vill locka dessa djur finns det lite olika knep som går att ta till.

När det gäller att locka fåglar till din trädgård finns det även där flera saker du kan göra. Du kan skaffa eller göra egna fågelholkar och bon. Det kommer att hjälpa fåglarna att slippa brist på boenden. Det går även att spara gamla träd och liknande som kan vara ihåliga som blir perfekta bon till fåglar. Du kan även fixa fågelbord och matare. Fåglar äter allt ifrån bär, frön, rönn och nypon. Om du ser till att bidra med sådan mat kommer du att locka en del fåglar.

Vad kan du då göra för att locka till fler bin och fjärilar? Några saker du kan göra är att bygga insektshotell och plantera ut olika kryddväxter som till exempel salvia, lavendel, mynta samt timjan. Det går även att köpa färdiga insektshotell. Lockar du till fler insekter, bin och fjärilar kommer du att öka den biologiska mångfalden i din trädgård vilket kan ge en större naturkänsla.

Skippa att städa delar av trädgården

Spontant kanske du tänker: Varför ska jag inte hålla min trädgård ren och fin? Orsaken till det är att det också kommer att locka till sig en del andra djur. Bland annat igelkottar som gärna bygger sina vinterbon i högar med ris och löv. Sedan kommer även en hel del andra kryp och insekter också att lockas om du väljer att ha en trädgårdskompost som består av löv, klippt gräs och andra växtrester. För övrigt finns det också några växter som trivs extra bra om du låter vissa ytor vara. Om du vill ha en trädgård där du kan få naturkänsla är det en väldigt bra idé att följa samtliga tips ovan.

Förbered dig inför långvandringen

Idag ser vi att allt fler börjar dra sig ut till naturen för att komma ifrån stadslivets höga puls. Att vara ute i naturen har en mängd positiva effekter för både kropp och själ. Om du också är av den varan som gillar att vara ute i naturen, är långvandring ett väldigt trevligt alternativ för att få vara ute en längre period i naturen, testa på friluftsliv under längre tid och även sätta andra egenskaper på prov såsom uthållighet eller överlevnadskunskaper. Om du tänker dig att ge dig ut på långvandring finns det några saker som kan vara bra att ha förberett och ha koll på innan.

Träna upp kondition och uthållighet

För att orka att gå i flera dagar, även om det är med många pauser är det givetvis bra om du har tränat uthålligheten och konditionen för det. Du vill ju såklart orka hela vägen. Det finns massa sätt du kan göra det på. Ett enkelt tips är att ta flera längre promenader om dagen eller till och med några lättare joggingturer som är lite längre. Gärna lättare intervaller med gång och jogging. Men om du till exempel vill förbättra uthålligheten och konditionen i hemmet kan det vara en väldigt god idé att skaffa en crosstrainer som du skulle kunna ställa framför din tv eller liknande. Den är väldigt enkel att använda och är samtidigt väldigt skonsam. Ytterligare bra alternativ kan vara att ha en cykel eller crosstrainer på jobbet som du kan använda med jämna mellanrum. Det finns många olika möjligheter om du vill förbättra din uthållighet och kondition, men huvudsaken är egentligen att du rör på dig ofta oavsett om det är promenader, på en crosstrainer eller joggingturer.

Välj en passande vandringsled

Om du bestämt dig för att gå ut och vandra i en längre period är det givetvis viktigt att du hittar en vandringsled som passar dig och dina behov. Det kan vara bra att veta hur länge du har möjlighet att vandra, hur bra din uthållighet samt kondition är, hur långt du vill gå och även vad du vill ha för omgivning under din vandring. Det finns massor av fina långa vandringsleder. Ett exempel är Nordkalottleden som går genom Finland, Norge och Sverige. Den går längst upp i norr. Leden är ungefär 800 kilometer och tar sin tid att genomföra såklart.

Rätt utrustning

Vad gäller utrustning finns det några saker som kan vara bra att ha koll på. Först och främst är det en fördel om du kollar väderprognoser samt hur vädret i allmänhet brukar se ut där du ska vandra, för att klä dig därefter. Kläder efter väder. Ta med vatten och friluftsmat i den mån det går. Bra kängor att vandra i och testa dem gärna innan du vandrar iväg. Ta gärna med ett tält ifall de stugor som du tänkt sova i skulle råka vara upptagna. Sist men absolut inte minst, packa inte mer än vad du orkar bära. Testa därför gärna packningen innan du vandrar.

Naturnära fritidsboende

För många är längtan till naturen stor, det kan vara en chans att komma ifrån vardagens stress, lyssna på fåglarna och ha naturen utanför fönstret. Att leva enkelt och energisnålt med lite färre prylar än vanligt hemma i stan. En oas av lugn och ro. För många är lösningen ett fritidshus eller en sommarstuga.

Att tänka på först

Innan du bestämmer dig för att hyra eller köpa ett fritidsboende är det vissa saker du behöver fundera över. Vilka bekvämligheter ska det finnas? Vill du ha el, avlopp, vatten? Måste det finnas internet och tv? Runt om i landet finns ett stort antal hus som saknar både el och avlopp, och brunnen kanske sinar på sommaren. Kan du leva med ett utedass eller att ha med dig vatten i dunkar och laga maten på stormkök? Hur ska du ladda mobilen?

Att leva helt utan el och andra anslutningar kallas att leva off grid. Det blir en livsstil och kräver ett lite annat levnadssätt än vad de flesta är vana vid.

Vill du istället ha ett fungerande fritidshus med minsta möjliga krångel är det bra att i alla fall vara ansluten till elnätet. Utan el i stugan kan semestern bli en mardröm för barnen eller för den som även vill ha lugn och ro att arbeta ostört med sin dator.

En plats att andas ut

Fritidsboendet blir en plats att andas ut och varva ner, och oftast med naturen omkring. Det kan vara åkermark och kossor men ändå inte i stan, men det kan också vara det där flera hundra år gamla torpet ute i skogen. Tänk dig en promenad en tidig morgon för att se rådjuren beta i gläntan, eller sitta en kväll och lyssna på hur skogens nattliv vaknar till liv. Att spendera tid i naturen minskar risken för depressioner och du håller dig friskare och gladare. Alla kan behöva komma bort från vardagen ibland.

Pyssla på semestern

Fritidshuset behöver inte bara handla om att komma bort ifrån stan, utan även att titta närmare på naturen omkring sig. Med fritidshuset följer ju en tomt, och den kan användas till många spännande naturprojekt. Att bygga ett insektshotell kan vara roligt att göra tillsammans med barnen, och utan insekter, inga blommor eller några äpplen eller körsbär på träden. Att bygga en grillplats med vindskydd kan vara en annan rolig aktivitet att göra med barn eller barnbarn.

Ett fritidshus kan vara lösningen på mycket, särskilt för den som har samma plats att komma tillbaka till för att slappna av och njuta av naturen.

Sveriges bästa vandringsleder

Vandring har länge varit en populär friluftsaktivitet, men speciellt de senaste åren har allt fler fått upp ögonen för denna motionsform. Det är ett utmärkt sätt att kombinera motion med vackra naturupplevelser och det är en skonsam träningsform med många hälsofördelar, bland annat ökad fettförbränning och minskad stressnivå. Det är en friluftsaktivitet som passar alla eftersom det finns många olika typer av vandringsleder. Coronapandemin har gjort att allt fler svenskar är ute i naturen eftersom smittorisken är låg där. Detta i kombination med den begränsade möjligheten att resa utomlands har gjort att intresset för att vandra i Sverige har ökat stort. Här kan du läsa mer om några av de bästa vandringslederna i Sverige.

Kungsleden

Kungsleden anses vara en av världens vackraste vandringsleder. Den magiskt vackra sträckan går genom fjällnatur och förbi Sveriges högsta berg Kebnekaise. Sträckan mellan Abisko och Hemavan är 400 kilometer och det krävs att du har rätt klädsel och utrustning för denna typ av vandring. Ordentliga fritidsbyxor av hög kvalitet, vandringskängor och hatt är nödvändigt. För vandring på sommaren kan det vara bra att välja skalbyxor eller lätta modeller av stretchbyxor. Hos ITAB outdoor hittar du massor av funktionella fritidsbyxor och annan klädsel som passar för vandringen.

Höga Kustenleden

Höga Kustenleden är en annan otroligt vacker vandringsled. Den 130 kilometer långa leden går från Hornöberget till Varvsberget i Örnsköldsvik. Leden är uppdelad i 13 etapper vilket gör att du kan vandra hela leden eller en viss sträcka. Leden är populär för dagsutflykter även för barnfamiljer. Tack vare allemansrätten kan alla ta del av vackra naturupplevelser runt om i Sverige.

Bohusleden

Bohusleden är 370 kilometer lång och går från Lindome till Strömstad. Här passerar du vacker skog och vildmarksområden. Leden går bland annat igenom naturreservaten Svartedalen och Herrestadsfjället.

Så väljer du rätt kikarsikte

Friluftsliv i olika former är mycket populärart bland svenskar. Det bygger i grund och botten på mötet mellan natur och människa. Det finns många olika former av friluftsliv och jakt är en av dessa. Jakt bjuder på vackra naturupplevelser och ger människan möjlighet att komma nära djuren. Ett bra kikarsikte är ett måste för ett jaktpass i skogen för att du ska kunna se djur långt bort. Här kan du läsa mer om hur du går tillväga för att välja ett kikarsikte.

Satsa på kvalitet

Ett kikarsikte är en stor investering som kräver att du gör noggrann research. För att kunna få ut så mycket som möjligt att ditt jaktpass krävs det att du har ett sikte av god kvalitet. Hos Astro Sweden hittar du ett stort utbud av högkvalitativa kikarsikten online. Här hittar du många av de bästa varumärkena och sikten i olika prisklasser och modeller. Dessutom erbjuder Astro Sweden exportkunskap och fantastisk kundservice som guidar dig rätt i ditt val av kikarsikten. Om du är osäker på vilket kikarsikte som är bäst lämpat för dig kan det vara en bra idé att ta kontakt med deras kundservice så hjälper de dig i ditt val.

Utgå från din jaktsituation

Innan du börjar leta efter ett bra kikarsikte till din studsare bör du fundera på hur din jaktsituation ser ut. Bland annat bör du fundera på när du ska jaga, det vill säga i dagsljus eller i skymning, och på vilket avstånd. Även vad du jagar, det vill säga vilka sorts djur, spelar roll för valet av utrustning. Genom att tänka igenom dessa frågor kommer det att vara lättare för försäljaren att hjälpa dig att hitta rätt kikarsikte.

Parametrar att ha koll på

Det finns många olika faktorer när det kommer till kikarsikten. Vissa som det är värt att hålla koll på är ljustransmission, skymingsvärde och utgångspupill. Ljustransmission är en viktig parameter om du jagar i mörker.

De små djuren i naturen

Ute i naturen finns det mängder av djur, både stora och små. Det här inlägget kommer fokusera på de lite mindre djuren, som många kanske inte lägger märke till.

Grodor

I Sverige finns 13 arter av groddjur. Bland de vanligaste groddjuren finner vi vanlig groda, åkergroda, långbensgroda, vanlig padda och vattensalamander. De flesta grodorna i Sverige tillhör de så kallade brungrodorna. De är helt enkelt bruna i färgen och inte gröna som grodor ofta är i sagor och tecknade filmer.

Lövgrodan är dock en groda som är tydligt grön, men i Sverige är den inte särskilt utbredd utan finns bara i södra Skåne. Till skillnad från de flesta svenska grodor, som lever på marken och i stillastående vattensamlingar, lever lövgrodan i träd och buskar där den smälter in väl med sin ljusgröna färg.

När man rör sig ute i naturen kan det också vara bra att klä sig i ordentliga fritidskläder så man håller sig varm under alla delar av året. Om man ska leta efter grodor är gummistövlar också ett måste.

Paddor

Många kan inte skilja på grodor och paddor men det finns tydliga utseendemässiga skillnader på dessa. Paddorna har knubbigare kroppar och rör sig inte lika smidigt. De krälar helst fram och gör bara kortare hopp ibland, till skillnad från de mer atletiska grodorna. Dessutom är paddornas hud knottrig av vårtor över hela kroppen och på sidorna av huvudet sitter dessutom två stora giftkörtlar.

Paddor och grodor lever av bland annat daggmaskar och insekter som de fångar med hjälp av sin långa klibbiga tunga.

Myror

Alla har väl någon gång sett en myrstack när de varit ute och gått i skogen, men alla myror bygger inte stora stackar. Många bor helt och hållet under jorden. I Sverige finns faktiskt drygt 80 myrarter. De man oftast stöter på är den röda skogsmyran som bygger de nyss nämnda myrstackarna av nedfallna barr och mindre kvistar.

Andra vanliga myror är svartmyror och dessa hittar man ofta i villaträdgårdar. De kan kan dessutom ta sig in i huset om man har dörren öppen en varm sommardag och inte håller koll. Har väl en myra tagit sig in i huset kan man snart ha en mindre myrarmé inomhus, eftersom myror lämnar doftspår efter sig som de andra myrorna kan spåra. Till skillnad från skogsmyran är svartmyran helsvart och betydligt mindre. Den blir 2-4 millimeter lång medan den röda skogsmyran kan bli runt en centimeter långa.

Myran med gadd

Rödmyran är lika stor som svartmyran men helt röd till färgen. Till skillnad från skogsmyran har rödmyran en gadd på bakkroppen som den kan stickas med och det kan göra ganska ont att bli stucken av dem, vilket man kan bli om man råkar riva upp ett rödmyrebo.

Slutligen har vi hästmyran som är Sveriges största myra. De kan bli hela 2,5 centimeter långa och anses vara skadedjur då de angriper trähus genom att göra gångar i träet. Det är därför de även kallas “Nordens termiter”.